vineri, 25 februarie 2011

Cine si de ce aduna din gunoi?

Stand acasa cu Taz (zis si copilul) si iesind la tigara pe balcon in cursul zilei vad tot felul de oameni care aduna din gunoi diverse lucruri: fier, plastic, lemn, etc. Sunt tigani mai tineri sau mai batrani, cu copii sau fara, betivi, batrani.
Am vazut o data o femeie cam la 60 de ani cu nepotelul de mana (nu erau tigani si erau destul de bine imbracati) cautand prin tomberoane. Am ramas socata gandindu-ma la copilas, care nu avea mai mult de 2-3 anisori (abia mergea).
Ii vad si vara, ii vad si iarna. Ii vad de dimineata, ii vad la amiaza.
Mai era un tip tanar pe care il vedeam mereu cum aduna mucurile de tigara de prin gradinile blocurilor. Tanar, sanatos, bun de munca.
Si tot vazandu-i ma intreb ce-i cu ei? La tigani e ceva "normal", sa zicem, desi am vazut si tigani destepti, si tigani muncitori. Dar ce-i cu restul? Ce-i cu tanarul care ar putea sa mearga sa munceasca orice ca sa-si cumpere un pachet de tigari cu 20 de tigari intregi, nu cu mucuri. Ce-i cu batrana de 60 de ani care isi taraste nepotelul prin gunoaie? Poate ca nu are. Dar de ce nu o face singura? De ce trebuie sa il ia si pe el? Impresioaneaza? Da! Dar copilul? Si sincer, nu cred ca erau atat de "neavuti" dupa modul in care erau imbracati... Tocmai asta m-a socat mai tare!
In fine, nu ma pricep eu prea bine la astfel de "dezbateri", dar ma intriga de multe ori cautatul asta prin gunoaie la anumite tipologii pe care le vad. Ma intriga si ma intreb cat de rau au ajuns unii? Ma intriga si ma intreb cat de mare sau cat de mic este pasul pana acolo pentru oricare dintre noi? Probabil mi se trage si de la CRIZA asta prin care tot trecem. Probabil...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu