miercuri, 9 martie 2011

9 martie, Mucenicii

In fiecare an pe 9 martie sarbatorim ziua celor 40 de Mucenici.

Legenda spune ca cei 40 de mucenici traiau in cetatea Sevastiei, undeva in Armenia si erau condusi de guvernatorul Agricola, care era un dusman al crestinismului. Astfel el a hotarat sa fie aduse jertfe zeilor la care se inchina si la uzul faptului ca cei 40 de mucenici refuza sa renunte la crestinism si sa se inchine zeilor a hotarat sa-i pedepseasca. Dupa ce a incercat sa ii convinga, tinandu-i 8 zile intemnitati, vazand ca acestia nu se dezic de crestinism a decis sa ii arunce in apa unui lac, pe un ger cumplit. La miezul noptii unul dintre cei 40 de mucenici a cedat si a iesit din apa din cauza gerului, dar a murit pe loc. Cei ramasi sa indure frigul au inceput sa se roage iar In urma acestei rugaciuni s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au coborat asupra mucenicilor. Unul dintre soldatii de paza, uimit ca in miezul noptii o lumina din cer incalzeste apa si ca o cununa din cele 40, pogorate peste mucenici, nu are peste cine sa se aseze, s-a aruncat in apa, marturisind ca si el este crestin.
A doua zi, pentru ca nu murisera peste noapte au fost arsi iar oasele aruncate in apa. Dupa trei zile, Sfintii s-au aratat episcopului Petre, cerandu-i sa-i scoata din apa. Crestinii le-au scos si le-au ingropat cu mare cinste.

Aceasta este legenda celor 40 de Sfinti in cinstea carora femeile pregatesc in fiecare an pe 9 martie Mucenici, iar barbatii beau 40 de pahar de vin, vinul simbolizand sangele celor ce au murit. Se spune ca cine nu poate bea cele 40 de pahare de vin trebuie macar sa guste ori sa fie stropit cu vin ca sa aiba putere in anul care vine.
Ca fel de mancare, mucenicii se fac din aluat de faina si apa si se impletesc sub forma cifrei 8. Se fierb in zeama, cu scortisoara si nuca, ceea ce semnifica apa in care au fost aruncati.
In zona Moldovei, mucenicii se fac din aluat de cozonac, mult mai mari ca dimensiuni, iar forma lor aminteste de corpul omenesc, facand trimitere din nou la jertfa binecunoscuta.
In Muntenia, pe langa ceilalti mucenici, se mai face unul, mai mare, pentru aducerea aminte a celor morti.

Aceasta zi, este cea care se considera ca incheie perioada zilelor capricioase ale babelor si aduce zilele mosilor, mult mai calde si vestitoare de primavara.

O primavara frumoasa va doresc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu