marți, 1 martie 2011

Primavara incepe cu legende

Dupa cum bine stim martie este luna Martisorului si in acelasi timp luna care marcheaza venirea primaverii.

Martisorul este simbolul primaverii care ne bucura in fiecare an la primirea sa. Culorile snurului au urmatoarea semnificatie: albul simbolizeaza iarna, zapada, iar rosul primavara - fiindca atunci incepe natura sa invie, bujorii sa roseasca, copacii sa infloreasca.
Babele reprezinta primele 8 zile ale lunii martie, care fac trecerea de la iarna catre primavara. In unele zone ale tarii sunt considerate Babe primele 12 zile ale lui Martie, cifra reprezentand cele 12 luni ale anului.

Interpretarea Babelor spune ca daca ziua pe care aleas (unii o aleg la intamplare din intervalul 1-8 martie, iar altii in functie de ziua de nastere) este una insorita, inseamna ca vom avea un an bun si vom fi buni la suflet si intelepti. Daca dimpotriva, ziua este una mohorata, inseamna ca vom avea un an greu si vom fi rai si nesuferiti.
Una din legendele Martisorului si ale Babei Dochia spune ca „a fost odata o baba, pe nume Dochia, care avea o fata vitrega pe care nu o indragea si pe care, intr-o zi geroasa de iarna, a trimis-o sa-i spele la rau o haina foarte murdara. Fata s-a supus, insa nu putea sa faca haina alba ca neaua, asa cum i-a cerut baba, iar atunci a aparut Martisor, un barbat care avea puteri magice si care i-a oferit fetei o floare alba si una rosie si i-a spus sa mai spele o data haina dupa care sa se duca acasa.
Fata a facut precum i s-a spus si mare i-a fost mirarea babei Dochia cand a vazut ca haina era alba ca neaua. Observand floarea pe care o avea fata, a crezut ca a venit primavara si a pornit cu oile pe munte. Vremea fiind frumoasa, pe drum si-a dat cojoacele de pe ea. Insa cand a ajun in varf a prins-o frigul si in acest timp i s-a aratat si Martisor care o mustra pentru fapta necugetata de a-si trimite fata la rau sa spele pe frigul acela, dupa care a disparut. Legenda spune ca a venit gerul si oile s-au transformat in pietre iar baba a ramas singura in munte.
De atunci culorile alb si rosu simbolizeaza lupta dintre iarna si primavara, dintre rau si bine.”

O alta legenda povesteste ca “odata, demult, traia Dochia, o femeia cam rea la suflet. Intr-una din ultimele zile ale iernii, si-a trimis nora la munte sa culeaga fragi, desi afara era inca zapada si frig. Cu ajutorul unei minuni a lui Dumnezeu, fata a putut indeplini porunca soacrei si s-a intors acasa cu fragi si nevatamata de frigul iernii. Crezand ca a venit primavara, baba Dochia a inceput sa urce cu oile la munte. Si-a luat pe ea 9 cojoace. Luna Martie a inceput prin cateva zile calde, iar baba a renuntat treptat in fiecare zi la cate un cojoc. Dar, dupa ce a pierdut si ultimul cojoc, a venit din nou o zi rece. Dezbracata, Dochia, a inghetat impreuna cu oile sale si s-a transformat in stanca. In muntii Bucegi, exista cateva ansambluri pietroase despre care legende locale afirma ca o reprezinta pe baba Dochia cu oile. ”

Cat despre legendele Martisorului, iata ce am gasit aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu